Opakowania gastronomiczne to obowiązkowe wyposażenie każdego lokalu serwującego klientom pyszne jedzenie na wynos. Punkty gastronomiczne serwujące dania na wynos, potrawy na dowóz oraz posiłki cateringowe muszą zadbać o opakowania, które w pełni zabezpieczą transportowane jedzenie.
Opakowania gastronomiczne to obowiązkowe wyposażenie każdego lokalu serwującego klientom pyszne jedzenie na wynos. Punkty gastronomiczne serwujące dania na wynos, potrawy na dowóz oraz posiłki cateringowe muszą zadbać o opakowania, które w pełni zabezpieczą transportowane jedzenie. Wiele lokali decyduje się na wykorzystanie opakowań ekologicznych. Czym charakteryzują się pudełka bezpieczne dla środowiska naturalnego i dlaczego jest to najlepszy wybór?
Opakowania ekologiczne w branży gastronomicznej
Branża gastronomiczna każdego dnia karmi ludzi zarówno w lokalach, jak i na wynos oraz w dowozie. Kluczem do serwowania posiłków poza punktem gastronomicznym jest solidne i wytrzymałe opakowanie, wykonane z wysokiej jakości materiałów. Trwałe pudełko zabezpiecza potrawę z każdej strony, dostarczając ją do klienta świeżą, pełną smaku oraz aromatu. Coraz częściej firmy działające w branży gastronomicznej stawiają na opakowania przyjazne środowisku naturalnemu. Rosnąca świadomość społeczeństwa odnośnie negatywnego oddziaływania człowieka na planetę sprawia, że klienci sięgają po produkty oraz korzystają z usług firm, dla których kwestie związane z ochroną środowiska są szczególnie ważne.
Ekologiczne opakowania gastronomiczne pozostawiają po sobie minimalny ślad węglowy. Wytwarzane są zazwyczaj z materiałów recyklingowych lub biodegradowalnych. Wykorzystanie już wcześniej użytych surowców pozwala zaoszczędzić cenne zasoby naturalne, zmniejszając jednocześnie ilość odpadów powstałych podczas produkcji.
Opakowania ekologiczne – cechy
Opakowania ekologiczne to szeroka grupa pudełek. Zaliczyć możemy do niej pojemniki wielokrotnego użytku, które konsument może ponownie wykorzystać. Hurtownia opakowań może wytwarzać pudełka z materiałów pochodzących z recyklingu – np. papieru bądź tektury. Opakowania ekologiczne mogą powstawać także z surowców odnawialnych – m.in. bambusu, trzciny cukrowej, słomy, skrobi kukurydzianej, mąki kukurydzianej czy liści palmowych. Do pojemników przyjaznych środowisku naturalnemu zaliczamy także pudełka, których proces wytwórczy optymalizowany jest pod względem uzyskania korzyści dla planety.
Recykling dotyczy działań zmierzających do odzyskania, a następnie ponownego wykorzystania odpadów. Aby można było go przeprowadzić, konieczna jest odpowiednia selekcja surowców, które następnie przetwarza się na nowe opakowania cukiernicze, cateringowe, do zgrzewu, na dania na wynos czy serwowane przez food trucki. Co ciekawe, dany surowiec można odzyskać aż kilka razy.